Herkesin Merak Ettiği NFT Nedir ? Ne İşe Yarar? Hepsini sizin için düzenledik
banner reklam
Herkesin Merak Ettiği NFT Nedir ? Ne İşe Yarar? Hepsini sizin için düzenledik
Son günlerde sıkça duyulmaya başlamasıyla birlikte merak edenlerin sayısı da gittikçe artmakta. Nft ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları sizler için derledik.

NFT Nedir?

Non  fungible token kısaltması olan NFT; “değiştirilemeyen”, “takas edilemeyen” token  anlamına geliyor. Ses, görüntü, video gibi sanat ürünlerinin yanı sıra sanal oyun, ayakkabı, kıyafet, futbolcu kartları ve daha pek çok ürünün dijital ortamdaki karşılığıdır. NFT ürünlerin sanal ortamda tek olduğu ve değiştirilemeyeceği anlamına geliyor. NFT’nin eşsiz ve tek olma özelliği blockchain yani, blok zinciri kullanarak üretilmesinden kaynaklanıyor. Bu ürünleri satılabilir ve tescil edilebilir varlıklar haline getiren NFT, blok zinciri teknolojisi ile kime ait olduğu, kime gönderildiği, gibi bilgiler kayıt altına alınıyor. Blockchin de kayıtlı olan Nft’ler dijital sertifika olarak kullanılıyor.

NFT Nasıl Yapılır?

Herkes NFT sahibi olabilir. Bunun için yapmanız gereken basit birkaç adım var. Öncelikle NFT yayınlayabileceğiniz bir blok zinciri seçmelisiniz. Her blok zincirinin, sanal cüzdanı, pazar yeri, ve standartları vardır. Seçtiğiniz blok zincirinde bir hesap açıp sanal cüzdana sahip olmalısınız. Daha sonra sisteme nft’ye dönüştürmek istediğiniz dosyayı yükleyerek gerekli adımları geçtikten sonra nft’nizi seçtiğiniz blok zincirinin uyumlu olduğu pazarlar da satışa çıkarabilirsiniz.

NFT’nin Kripto Paradan Farkı?

Nft’nin özelliği bölünmeyen, aynısından bir daha üretilemeyen dijital varlık olmasıdır. Zaten nft’yi değerli kılanda benzersiz ve tek oluşudur. Diğer kripto paraları bölüp parçalayıp alıp satabilir hatta takas edebilirsiniz. Ancak nft özel bir varlık olduğu için bölünüp parçalanıp değiştirilemiyor ve takas edilemiyor.

NFT Ne İşe Yarar?

Nft’lerin diğer kripto paralar gibi maddi bir karşılığı bulunmaktadır. Bir nft dosyası aldığınız da başka kimse de eşi benzeri olamayan bir dijital varlığa sahip olursunuz. Bu bir resim, sanal emlak, oyun hatta bir tweet bile olabilir. Örneğin, bir sanat koleksiyoncusu olduğunuzu düşünün bir tablo veya bir sanat eseri alıp eviniz de fiziksel olarak sergilemek yerine bir jpeg’e ya da bir dosyaya sahip oluyorsunuz. Bu dijital varlıkların maddi değerini belirlemek de yatırımcı ve üreticinin insiyatifine kalıyor.

İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünü bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Gazetecilik Anabilim Dalı Yeni Medya bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Mesleğimde daha da ilerleyebilmek ve kendimi geliştirmek amacıyla grafik tasarım, seo, internet reklamcılığı gibi pek çok eğitim aldım. Akademik alandaki çalışmalarım hala devam etmekte. Yazılarımla trnet.tv platformunda sizlere buluşacağım.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://trnet.tv/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları